Spelregels

AANTAL SPELERS
Er wordt 7 tegen 7 gespeeld. Een team bestaat uit een doelman en 6 veldspelers. Indien er bij een team twee vrouwen in het veld staan dan mag dit team met 8 spelers (1 keeper en 7 veldspelers) spelen. Bij 1 vrouw is het gewoon 7 tegen 7.

WISSELS
Er mag doorlopend worden gewisseld. Ook aan het aantal wisselspelers zit geen maximum. Er mag pas een nieuwe speler het veld betreden als de andere speler het veld heeft verlaten. Er wordt gewisseld vanaf de zijlijn, ter hoogte van de middenlijn.

LEEFTIJD
De minimumleeftijd bedraagt 16 jaar. Dispensatie wordt niet toegestaan.

LIDMAATSCHAP
Voor deelname aan een 7vs7 competitie/toernooi is geen lidmaatschap vereist. Een spelerspas is dus niet nodig.

KLEDING
Een team is verplicht te spelen in uniforme clubtenues. Indien deze niet te onderscheiden is van het clubtenue van de tegenstander dan zorgt het door 7vs7 als aangewezen uitspelende  team voor een afwijkend kleur shirt (of hesje).

WEDSTRIJDDUUR
De speelduur van een competitiewedstrijd is 25 minuten. De speelduur van wedstrijden in toernooivorm wordt bepaald aan de hand van het aantal deelnemende teams en beschikbare velden. Er wordt tussendoor niet van speelhelft gewisseld.

DOEL
Er wordt gebruik gemaakt van E- en F-pupillendoeltjes.

WEDSTRIJDBAL
Er wordt gespeeld met een reguliere voetbal, balgrootte nummer 5.

SCHEIDSRECHTER
De wedstrijden worden geleid door een door 7vs7 aangewezen scheidsrechter. Is er geen scheidsrechter aanwezig dan moet het thuisteam zorgen voor een scheidsrechter. Deze scheidsrechter dient in ieder geval op de hoogte te zijn van deze spelregels.

SPELREGELS
Bij de 7vs7 wedstrijden zijn de normale spelregels van het veldvoetbal van toepassing.  Er zijn echter een paar uitzonderingen:

  • Buitenspel is niet van toepassing
  • Strafschop: De afstand van het doel tot aan de strafschopstip bedraagt 8 meter
  • Wisselen: Er mag doorlopend worden gewisseld.
  • Sliding: Een sliding is NIET toegestaan

GELIJKE STAND IN DE POULE
Wanneer twee ploegen gelijk eindigen in hun poule, dan zijn de volgende uitgangspunten doorslaggevend:

  • het onderlinge resultaat. Indien gelijk, dan:
  • het doelsaldo. Indien wederom gelijk, dan:
  • het aantal gescoorde doelpunten.
  • In geval bij slottoernooi: Leveren deze drie punten nog geen winnaar op, dan brengen drie strafschoppen de beslissing. Is er na drie strafschoppen nog geen beslissing gevallen, dan wordt er om-en-om een strafschop genomen totdat er een beslissing valt.

WEDSTRIJD- EN TOERNOOILEIDING
In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de wedstrijd- of toernooileiding.